2023/2024. tanévkezdés, diákok utazási jogosultsága

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatói (kivétel: Gál Ferenc Főiskola) a 2023/2024. évi tanév első félévére is 5 hónapra érvényes ún. elektronikus „szemeszter” bérletet vásárolnak.

A városi tanulóbérlet szelvények érvényességi ideje: 2023. augusztus 27. - 2024. február 05.

 

A hallgatók az elektronikus városi tanuló bérletekhez („szemeszter” bérlet) tartozó kuponkódok, vagy esetleg a papíralapú bérletek átvételét a beiratkozással egy időben folyamatosan végzik. A megbízó Önkormányzat engedélyével - arra tekintettel, hogy e hallgatók 5 hónapra előre kifizetik a bérlet ellenértékét - a város felsőoktatási intézményeinek hallgatói az alábbi módon történő igazolással is jogosan vehetik igénybe a város helyi, menetrend szerinti, közösségi közlekedési szolgáltatását:

~ A már meglévő, szegedi hallgatói jogviszonyt igazoló, érvényes nappali diákigazolvány*, 2023. augusztus 27 - szeptember 15. időszakban városi tanuló bérletjegy nélkül is elfogadható.

  1. szeptember 16. napjától az érvényes diákigazolvány ÖNMAGÁBAN utazásra nem jogosít, csak a már kézhez kapott, új városi tanuló bérlet („szemeszter” bérlet) jogos használatát - a tulajdonos személyazonosságát- hivatott igazolni.

(*érvényes diákigazolvány: A 2023/2024. tanév első félévére, a szegedi felsőoktatási intézmények által már érvényesített diákigazolvány mellett, a felsőbb éves hallgatók esetében a 2022/2023. tanév második félévére érvényes matricával ellátott, de esetlegesen a 2023/2024. év első félévére még nem érvényesített (új érvényesítő matricával még nem rendelkező) diákigazolvány is érvényes 2023. október 31. napjáig. / 362/2011. (XII.30.) Kormányrendelet 13.§ (4) (b) bekezdés.

Megj.: Tisztelettel hívjuk fel minden érintett figyelmét arra, hogy – az információnk szerint, a hallgatók között, szájhagyomány útján terjedő hír ellenére - a 2023. „tavaszi” szemeszter bérlet, 2023. július 5. napját követően, sem a nyári gyakorlatok ideje alatt, sem pedig ősszel, az új tanév kezdetének időszakában nem érvényes, utazásra nem jogosít!

~ Az első éves hallgatók az Egyetem által, kiadott Igazolás(362/2011. (XII.30.) Kormányrendelet szerinti)= ideiglenes diákigazolvány, vagyállandó diákigazolvánnyal, plusz városi tanulóbérlettel („szemeszter” bérlet) tudják igénybe venni a Szeged helyi közösségi közlekedés szolgáltatásait 2023. augusztus 27-től.

Azon hallgatók, akik igazolással rendelkeznek az igazolás tulajdonjogának – személyazonosításra alkalmas személyazonosító igazolvány- útlevél- kártya formátumú jogosítvánnyal történő - igazolásával jogosultak a bérlet használatra.

A VÁROSI TANULÓ bérletre (SZEMESZTER) elsődlegesen a OKTATÁSI azonosító számot célszerű feltüntetni.

 

  1. szeptember 16. napjától az érvényes diákigazolvány ÖNMAGÁBAN utazásra nem jogosít, csak a már kézhez kapott, új városi tanuló bérlet („szemeszter” bérlet) jogos használatát - a tulajdonos személyazonosságát- hivatott igazolni.

 

A 2023. szeptember havi tanuló bérletszelvények már augusztus 27-től érvényesek.

 

Általános és Középiskola, diákigazolvánnyal még nem rendelkező tanulói:

(Általában az iskolát kezdő, valóban elsős, az iskolát váltó, általában ötödik, vagy kilencedik osztályos, valamint a diákigazolványukat a nyári szünetben elveszítő tanulók) 2023. október hó 31. napjáig a tanulói jogviszony – az adott időszakban érvényes, havi tanuló bérletszelvény jogos használatának és tulajdonjogának - igazolásaként az oktatási intézmények által kiállított „Igazolás”(362/2011. (XII.30.) Kormányrendelet szerinti)+ fényképes igazolvány vagy fényképes tanuló bérletigazolvány, valamint a „Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlap”(kizárólag tanévkezdés időszakában fogadjuk csak el) is elfogadható.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011.évi CXC. törvény alapján:

A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a 16. életévét betölti.

- A 16 évesnél fiatalabb tanulók esetében- mivel tanköteles korúak- nem szükséges az érvényesítő matrica.

- A 16. életévüket a 2022/2023. tanévben betöltött tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes 2023. október 31.-ig.

- A 16. életévüket a 2023/2024. tanévben betöltő tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes 2024. október 31-ig.

A 2007. szeptember 01. előtt született tanulók diákigazolványa 2023. október 31-ét követően kizárólag érvényesítő matricával érvényes.

A 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti igazolásokat az intézmények által kiadott eredeti formátumban fogadjuk el, fontos azonban, hogy elektronikus formában (pl. mobilon felmutatva) nem tudjuk elfogadni.

Amennyiben az Utas érvényes bérlettel rendelkezik vagy kedvezményes utazásra jogosult, de a bérletet a jegy ellenőrzésénél felmutatni, illetve a kedvezményes utazási jogosultságot igazolni nem tudja, vagy kitöltetlen, illetve ceruzával kitöltött bérlettel utazik, úgy az ellenőrzést követő naptól számított 8 naptári napon belül – az ellenőrzéssel megbízott Társaság irodájában – történő bemutatás vagy igazolás esetén a Díjszabásban meghatározott kedvezményes utazási jogosultság igazolási, ”Bérletbemutatási” pótdíjat köteles fizetni.

Közlekedésszervezés Ügyfélszolgálati Iroda címe, elérhetősége a lap alján található.

Elérhetőségeink

Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

Elérhetőségeink
Ügyfélszolgálati iroda
  • 6728, Szeged, Stefánia 6.
  • Hétfő, Kedd, Szerda: 8:00-15:00
    Csütörtök: 7:00-19:00
    Péntek: 8:00-13:00
    Szombat, Vasárnap és Ünnepnapokon ZÁRVA
Fogyasztóvédelmi referens, panaszkezelés, integritás bejelentés
Közterület fenntartás
Közlekedésszervezés ügyfélszolgálat

Konténer rendelés

Rendelésfelvétel
  • H-CS: 7.00-15.30
  • P: 7.00-14.00
  • SZO-V és ünnepnapokon: zárva
http://www.szegedvaros.hu/ http://sasmob-szeged.eu/ https://facebook.com/Szkht